ΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΜΑΣ

 

.δ.
 

 

ΠΝΕΥΜ.ΛΟΓΟΙ - ΟΜΙΛΙΕΣ

 ΣΕΛΙΔΑ
1, 2, 3, 4, 5.ΟΜΙΛΙΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ

 

(ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ)


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
ΚΥΡΙΑΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ
ΣΤΗΝ ΑΠΟΝΟΜΗ ΤΟΥ ΜΕΤΑΛΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΠΕΤΡΑΚΗ
ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2004

 

Πανοσιολογιώτατε,
Σεβαστοί Πατέρες,
Κυρίες και Κύριοι,

Με την ευκαιρία του εορτασμού των εκατόν εβδομήντα χρόνων από την ανακήρυξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του Ελληνικού κράτους βρισκόμαστε σήμερα εδώ, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας, για να αποτίσουμε τον δέοντα φόρο τιμής σε έναν από τους μεγαλύτερους θρησκευτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της πόλης των Αθηνών, αλλά και του Ελληνικού Έθνους γενικότερα, στην Ιερά Μονή Ασωμάτων - Πετράκη.
Η Μονή χρονολογείται από τον 10ο αιώνα και η θεμελίωσή της συμπίπτει με τη περίοδο της μικρής βυζαντινής Αναγέννησης της Αθήνας από το 10ο έως το 12ο αιώνα. Από την εποχή εκείνη η Μονή επετέλεσε μέγα πνευματικό και κοινωνικό έργο, ιδίως καθ' όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, και συνδέθηκε άρρηκτα με το όνομα του μεγάλου ιατροφιλόσοφου Πετράκη, του ιδρυτή της.
Κυρίες και Κύριοι,
Η συνεχής προσφορά και συμπαράσταση της Μονής στους Αθηναίους, αλλά και σε ολόκληρο το Ελληνικό Έθνος, είναι ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό της μακράς της ιστορίας. Με δική της πρωτοβουλία και έξοδα η Μονή Πετράκη κατάφερε να αποκτήσει μια τεράστια ακίνητη περιουσία, αλλά και να τη διαφυλάξει και να την χρησιμοποιήσει για το κοινό καλό.
Εν τέλει, όμως, δώρισε στο Ελληνικό Κράτος το μεγαλύτερο τμήμα της προκειμένου να ανεγερθούν νοσοκομεία, εκπαιδευτήρια, βιβλιοθήκες και πολλά άλλα κοινωφελή ιδρύματα, που ως στόχο είχαν την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων.
Η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή, η Ακαδημία Αθηνών, το Πολυτεχνείο, η Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία και η Γεννάδειος βιλιοθήκη είναι μερικοί μόνο από τους αποδέκτες της ανιδιοτελούς αυτής προσφοράς της Μονής.
Φίλες και φίλοι,
Χάρη στη μεγαλοψυχία και της ιστορικής Μονής Πετράκη ανεγέρθησαν μερικά από τα μεγαλύτερα Νοσοκομεία, που παραμένουν ακόμα και στις μέρες μας μεγάλα κέντρα ιατρικής περίθαλψης για την Αθήνας, αλλά και για την Ελλάδα ολόκληρη.
Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές από τις δωρεές εκτάσεων: στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, στο Θεραπευτήριο <<Ευαγγελισμός>>, στο Αρεταίειο Νοσοκομείο, στο Νοσοκομείο Συγγρού, στο <<Ασκληπιείο Βούλας>>, στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Θεραπευτήριο <<Σωτηρία>>.
Παράλληλα, η αδελφότητα της Μονής συντηρούσε και προσέφερε βοήθεια σε πολλούς αναξιοπαθούντες Αθηναίους - και όχι μόνο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της αγοράς είκοσι διαμερισμάτων για την εγκατάσταση προσφυγικών οικογενειών της Μικράς Ασίας.
Φίλες και φίλοι,
Θα ήταν κουραστικό για σας να συνεχίσω τις αναφορές αυτές για την δραστηριότητα και μεγαλοψυχία της αδελφότητας της Μονής Πετράκη.
Χάρη στις δικές της θρησκευτικές και κοινωνικές πρωτοβουλίες και τη σκληρή δουλειά των μοναχών, η Μονή Πετράκη έγινε συνώνυμο της μεγαλοψυχίας και του χριστιανικού ήθους για τους Αθηναίους, αλλά, όπως πιστεύω και για ολόκληρη την Ελλάδα.
Σήμερα η πόλις των Αθηναίων, η πρωτεύουσα της Ελλάδος, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού της Συμβουλίου, έχει τη τιμή να αποδόσει τα δέοντα στην Ιερά Μονή που απετέλεσε και αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη κοινωνία της Αθήνας.
Πανοσιολογιώτατε,
Σας παρακαλώ να δεχθείτε, ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ασωμάτων - Πετράκη, το Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών ως ένδειξη ευγνωμοσύνης των Αθηναίων για τις ευεργεσίες που η Ιερά Μονή έχει κατά καιρούς προσφέρει στη πόλη μας.
Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε ως Δήμος σε αναγνώριση του υψηλού χριστιανικού ήθους της αδελφότητας της Μονής, αλλά και της έντονης κοινωνικής της ευαισθησίας και δραστηριότητας.
Σας ευχαριστώ.

 
ΟΜΙΛΙΑ ΚΑΘΗΓΟΥΜΕΝΟΥ